Något av det roligaste jag vet är att skriva böcker om mat och hälsa.
Mina böcker finns att köpa där böcker säljs. Här kan du läsa mer om mina böcker.
I Kaosvego har författarna till succékokböckerna i Mera vego-serien samlat sina bästa recept på vegetariska vardagsmåltider som går enkelt att laga, och inte kräver tusen krångliga ingredienser för att bli goda. Laga quesadillas på en kvart eller fixa en snabb sötsak en helt vanlig vardag.
Mellan recepten delar de med sig av sina bästa tips på hur du blir riktigt snabb i köket och hur du förhöjer en kaosmåltid till konst med några enkla genvägar.
Mera vego och Ännu mera vego har blivit klassiska kokböcker för hela familjen. De svenska utgåvorna har sålt i över 80 000 exemplar, och böckerna har översatts till flera språk. Nu kommer Mega vego, med recepten från båda böckerna samt en mängd nya rätter och tips.
Mega vego innehåller allt från de tidigare böckerna och dessutom nya texter med bland annat budgettips, knep för att spara tid vid matlagningen och enkel mat i farten. Samt ett tjugotal nya recept, däribland pasta gialla, okonomiyaki japansk kålpannkaka, kokosris med chilifrästa grönsaker, pulled portabello och vegansnickers.
Under 2014 minskade köttätandet i Sverige för första gången på många år. En liten förändring, men ändå ett trendbrott och ett tecken på att många vill laga mer vegetarisk mat till sig och sina familjer. Samma år var Mera vego mat för hela familjen en av de kokböcker som sålde allra bäst. Nu är den efterlängtade uppföljaren här!
I Ännu mera vego finns över 70 familjeanpassade recept indelade i kapitel efter hur lång tid matlagningen får ta. Här finns allt från rätter som tar tjugo minuter att laga till helgmiddagar som kräver lite mer tid. Dessutom finns det recept för ett vegetariskt julbord, en bra vegobrunch, och upplägg som gör grillkvällen, picknicken och mellanmålen grönare. Den som lagat maten i Mera vego kommer att känna igen sig, även om alla recept är helt nya.
HAR DU EN grönsaksvägrande tvååring? En trotsig treåring? Eller kanske en bebis som precis ska börja lära sig äta? Att laga mat till barn kan vara både stressande och tålamodsprövande. Varför vill ungen bara äta makaroner? Hur gör man för att middagen inte ska bli till ett bråk? Tänk om mitt barn får näringsbrist?
I Första hjälpen vid matbordet får du lära dig mer om barnets perspektiv. Om de medfödda smakpreferenserna, den inbyggda skepsisen mot viss mat och de olikheter som finns mellan barn, från de första smakportionerna vidare genom de viktiga förskoleåren. Här finns tips på förhållningssätt för att inte måltiden ska bli en kamp, idéer om hur middagen kan serveras för att så många som möjligt ska vilja äta sig mätta på den, och en genomgång av de viktigaste näringsämnena, översatta i mat.
Visste du hur lite protein som faktiskt krävs, eller hur lätt det är att få i sig tillräckligt med vitaminer? Med mer förståelse för vem du har mitt emot dig och vad hen verkligen behöver kan det vara lättare att behålla lugnet och låta matresan få ta sin tid.
Mat är ett viktigt samtalsämne för småbarnsföräldrar det märks inte minst på BVC. Skolan och elevhälsan har också en viktig roll när det gäller att förmedla bra matvanor. I de här två böckerna guidar jag personal på elevhälsan och BVC i att samtala om mat med elever och föräldrar.
Hur ska vi förhålla oss till alla sötsaker i vår omvärld? Vår hjärna, som utvecklats i en miljö där socker var sällsynt, vill ju inget hellre än att äta alltihop. Går det att bli vän med sockret istället för att ständigt utkämpa ett krig mot sötsuget? Finns det sätt att må bättre, äta balanserat och samtidigt njuta av livets goda?
Sockerfritt, fettfritt, glutenfritt, laktosfritt, fritt från animaliskt, fritt från tillsatser, fritt från soja, fritt från kolhydrater, fritt från mat?
Vårt förhållande till mat avslöjar mycket om oss själva och vår tid. I Varning för mat samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.
© Sara Ask Produktion AB. Org.
559173-6144.
Alla bilder och texter på denna hemsida är skyddade av upphovslagsrätten och får inte användas utan tillstånd. Om du behöver pressbilder på mig hittar du det här. Pressbilder för mina böcker hittar du hos respektive bokförlag.