böcker

Något av det roligaste jag vet är att skriva böcker om mat och hälsa. 

Mina böcker finns att köpa där böcker säljs. Här kan du läsa mer om mina böcker.

Sara Ask, Lisa Bjärbo, Louise Winblad

Hej, hej vardagsmat!

Petiga ungar! Olika smakpreferenser i familjen! Tidsbrist i vardagen! Sara Ask och Lisa Bjärbo, som tillsammans skapat Mera vego-böckerna, samarbetar här för första gången med serietecknaren Louise Winblad. Tillsammans skapar de en bok som är hälften kokbok, hälften föräldrapedagogik om barn och mat. Hur omvänder man en grönsakshatare? Vad gör man om man är orolig för att ens barn får i sig för lite mat? Och hur kan man servera maten så att alla i familjen blir mätta och nöjda?

Med humor, igenkänning och stor kunskap tar de sig an vanliga problem kring vardagsmatlagningen i en familj och ger förslag på lösningar och massor av maträtter att laga nästa gång det vankas middag. Kanske kan vegonuggets, frasiga fiskpinnar eller teriyakiwraps med tofu bli nya favoriter runt ert middagsbord också?

Utdrag ur boken 

Hej, hej vardagsmat!

6 tankar att hålla i huvudet när man vill väcka matglädje

Ibland kan det kännas som om de kräsna barnen man har vid bordet verkligen inte förstår sitt eget bästa. Varför vill de bara äta makaroner och kex, när matvärlden är full av andra goda grejer? Men med lite specialkunskap om hur de flesta barn funkar när det kommer till mat kan det bli lättare att hjälpa dem att vidga sina vyer.

1. Repetition lönar sig (men det kan ta lååång tid!)

Barn föds med en förkärlek för söt och energirik mat och med en skepsis mot beska och syrliga smaker. Att det är på det viset beror på att människans smaksinne grundlades för länge sen, när vi hade hela naturen som skafferi. (Hej, hej stenåldern!) Då behövde vi akta oss noga för att inte råka äta sånt som var farligt, och beska och syrliga smaker var ofta en varningssignal. Barn är med andra ord förprogrammerade att gilla sött och fett, medan de behöver lära sig att uppskatta andra smaker. Det sker genom att de får provsmaka om och om igen – i lugn och ro, utan press – tills den nya smaken sitter. Det kan ta olika lång tid (ibland flera år) – men generellt gäller att ju yngre barn, desto färre provsmakningar krävs.


 Läs hela utdraget...

Sagt om boken
Hej, hej vardagsmat!

”Denna bok om mat för barn tar mig med storm. Den är rolig, informativ och synnerligen användbar. Författarna Sara Ask och Lisa Bjärbo har tidigare utkommit med receptboksserien Mera vego.  Louise Winblad är bloggare och instagrammare och beskriver vardagens dråpligheter och vedermödor i serieform.

Kombinationen bra texter om hur man får barn att bejaka olika sorters mat, roliga serieteckningar av Louise Winblad, härliga färgglada fotografier av Ulrika Pousette, och ca 50 bra recept gör boken till något extra. I Hej, hej vardagsmat! Behandlas också allvarsamma saker som ätstörningar och hur dessa kan upptäckas, allergier samt mat och barn med neuropsykiatriska diagnoser.

När kött eller annat animaliskt ingår i recepten finns även ett förslag på veganskt alternativ. Rätterna som presenteras är alla föredömligt okrångliga med tydlig uppdelning med ingredienser för sig och instruktioner för lagandet separat vilket ger snabb överblick. Jag tror att det här är en bok som både kan inspirera till att prova nya rätter och underlätta för den stressade vuxne som försöker få vardagslivet att fungera. Boken saknar beskäftiga pekpinnar, i stället är texterna både informativa och glada i sitt tilltal. Bland recepten kan nämnas Frasiga fiskpinnar med cornflakespanering och Len linscurry på havregrädde. Boken är en riktigt härlig matinspirationskälla av ovanligt slag.”


Helhetsbetyg: 5.

Lektör: Erika Storme Martinger

Publiceras i BTJ-häftet nr 18, 2022.

Sara Ask, Lisa Bjärbo

Kaosvego

I Kaosvego har författarna till succékokböckerna i Mera vego-serien samlat sina bästa recept på vegetariska vardagsmåltider som går enkelt att laga, och inte kräver tusen krångliga ingredienser för att bli goda. Laga quesadillas på en kvart eller fixa en snabb sötsak en helt vanlig vardag.

Mellan recepten delar de med sig av sina bästa tips på hur du blir riktigt snabb i köket och hur du förhöjer en kaosmåltid till konst med några enkla genvägar.

Det goda livet : maten som gör skillnad för din hälsa

Med sin nya kokbok vill Tareq Taylor och Sara Ask inspirera och vägleda alla som vill förbättra sin hälsa genom maten. Tillsammans har de gjort en gedigen kokbok med mat för hela dagen och hela veckan, ja, hela livet, varvat med peppande fakta om hur maten kan påverka vår hälsa. Genom att göra mindre (eller större) förändringar i vår livsstil kan vi faktiskt uppnå stora hälsovinster.

Recepten är enkla att både följa och variera och ingjuter självförtroende i läsaren. Smakernas mästare Tareq Taylor borgar för att allt blir riktigt gott - han gör aldrig avkall på smaken bara för att det ska vara hälsosamt. Maten är färgglad och vacker och består av mycket grönsaker, frukt, baljväxter, fisk, skaldjur, nötter, frön och nyttiga oljor, och mindre mängder kyckling, rött kött, charkprodukter och socker.

Dietisten Sara Ask står för hälsofaktan och är en garant för alla goda råd som utgår från väl grundad hälsoforskning som vi vet fungerar. Hon går också in på hur vi människor fungerar och varför vi äter det vi äter och gör de val vi gör. Varför har vissa lätt att hålla vikten och andra inte? Och hur byggs en bra måltid upp egentligen? En sak är säker, det finns inget facit för hur man ska äta och leva utan många olika sätt som kan bli rätt.

Det mesta passar den som vill försöka förebygga ohälsa liksom den som drabbats av vanliga folkhälsosjukdomar som övervikt och fetma, diabetes och hjärt-kärlsjukdom - som ofta går att påverka genom en förändrad livsstil.



Sara Ask, Lisa Bjärbo

Mega vego Mat för hela familjen : Samlade recept och nya rätter

Mera vego och Ännu mera vego har blivit klassiska kokböcker för hela familjen. De svenska utgåvorna har sålt i över 80 000 exemplar, och böckerna har översatts till flera språk. Nu kommer Mega vego, med recepten från båda böckerna samt en mängd nya rätter och tips.

Mega vego innehåller allt från de tidigare böckerna och dessutom nya texter med bland annat budgettips, knep för att spara tid vid matlagningen och enkel mat i farten. Samt ett tjugotal nya recept, däribland pasta gialla, okonomiyaki japansk kålpannkaka, kokosris med chilifrästa grönsaker, pulled portabello och vegansnickers.

Mera vego : mat för hela familjen & Ännu mera vego

Sara Ask, Lisa Bjärbo

Under 2014 minskade köttätandet i Sverige för första gången på många år. En liten förändring, men ändå ett trendbrott och ett tecken på att många vill laga mer vegetarisk mat till sig och sina familjer. Samma år var Mera vego mat för hela familjen en av de kokböcker som sålde allra bäst. Nu är den efterlängtade uppföljaren här!

I Ännu mera vego finns över 70 familjeanpassade recept indelade i kapitel efter hur lång tid matlagningen får ta. Här finns allt från rätter som tar tjugo minuter att laga till helgmiddagar som kräver lite mer tid. Dessutom finns det recept för ett vegetariskt julbord, en bra vegobrunch, och upplägg som gör grillkvällen, picknicken och mellanmålen grönare. Den som lagat maten i Mera vego kommer att känna igen sig, även om alla recept är helt nya.

Första hjälpen vid matbordet 
om barns matkrångel, näringsbehov och smakfavoriter

HAR DU EN grönsaksvägrande tvååring? En trotsig treåring? Eller kanske en bebis som precis ska börja lära sig äta? Att laga mat till barn kan vara både stressande och tålamodsprövande. Varför vill ungen bara äta makaroner? Hur gör man för att middagen inte ska bli till ett bråk? Tänk om mitt barn får näringsbrist?
I Första hjälpen vid matbordet får du lära dig mer om barnets perspektiv. Om de medfödda smakpreferenserna, den inbyggda skepsisen mot viss mat och de olikheter som finns mellan barn, från de första smakportionerna vidare genom de viktiga förskoleåren. Här finns tips på förhållningssätt för att inte måltiden ska bli en kamp, idéer om hur middagen kan serveras för att så många som möjligt ska vilja äta sig mätta på den, och en genomgång av de viktigaste näringsämnena, översatta i mat.
Visste du hur lite protein som faktiskt krävs, eller hur lätt det är att få i sig tillräckligt med vitaminer? Med mer förståelse för vem du har mitt emot dig och vad hen verkligen behöver kan det vara lättare att behålla lugnet och låta matresan få ta sin tid.

Prata mat med elever

 handbok för elevhälsan 

&

Prata mat med småbarnsföräldrar  

en handbok för barnhälsovården

Mat är ett viktigt samtalsämne för småbarnsföräldrar det märks inte minst på BVC. Skolan och elevhälsan har också en viktig roll när det gäller att förmedla bra matvanor. I de här två böckerna guidar jag personal på elevhälsan och BVC i att samtala om mat med elever och föräldrar.

Barn och mat

från smakportion till äta själv

Allt du behöver veta: från den första smakportionen till fullfjädrad matglädje.

Bli vän med sockret

att överleva i sötsaksdjungeln med en stenåldershjärna

Hur ska vi förhålla oss till alla sötsaker i vår omvärld? Vår hjärna, som utvecklats i en miljö där socker var sällsynt, vill ju inget hellre än att äta alltihop. Går det att bli vän med sockret istället för att ständigt utkämpa ett krig mot sötsuget? Finns det sätt att må bättre, äta balanserat och samtidigt njuta av livets goda?

Varning för mat

Jenny Jewert, Sara Ask, Anna Blomberg, Carl Cederström, Jenny Damberg

Sockerfritt, fettfritt, glutenfritt, laktosfritt, fritt från animaliskt, fritt från tillsatser, fritt från soja, fritt från kolhydrater, fritt från mat?
Vårt förhållande till mat avslöjar mycket om oss själva och vår tid. I Varning för mat samlas matskribenter, journalister, forskare och experter för att reda ut hur mat gick från att vara något livsnödvändigt till att betraktas som något potentiellt livsfarligt.