LATMANSLASAGNE

Fotograf Ulrika Pousette

6–8 PORT

1 gul lök
3 vitlöksklyftor
raps- eller olivolja att bryna i
ca 1 kilo grönsaker/rotfrukter, t ex ett par morötter/ palsternackor, en 400-gramspåse fryst spenat, en burk kikärtor och 3 dl strimlad vitkål. Eller passande matrester från kylen!
2 x 400 g krossad tomat
2 dl grädde alternativt havregrädde
2 grönsaksbuljongtärningar
salt, svartpeppar
timjan, oregano eller annan god torkad örtkrydda
12–15 lasagneplattor
2–3 dl riven ost
eventuellt några små tomater, champinjoner eller annat fint att toppa med!


1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Hacka lök och vitlök fint. Hetta upp en gryta eller en hyfsat stor kastrull. Tillsätt olja och lökhacket och stek några minuter tills det blir mjukt och genomskinligt men utan att ta färg.
3. Gör i ordning grönsakerna du vill ha med: exempelvis skölj och riv morötter och vänd ner i grytan så att de får bryna med löken, tillsätt spenat (funkar bra direkt från frysen) och strimla vitkål och häll ner tillsammans med avrunna kikärtor. Ju färre saker som behöver strimlas eller rivas, desto enklare. Allra enklast är det med rester som bara vänds ner, som hummus, pastasås eller tacorester. Om du gör såsen i en kastrull med litermarkering på insidan kan du satsa på att nå upp mot 2-litersstrecket – det brukar vara lagom för en stor lasagne.
4. Tillsätt krossad tomat, grädde och smulade buljongtärningar, rör om och låt puttra ihop i några minuter under omrörning. Förhoppningsvis har du nu en ganska lös men ändå innehållsrik sås på närmare 3 liter. Smaka av med salt, peppar och örtkrydda.
5. Ta fram en ugnsfast form, ca 25 x 35 cm. Varva sås och lasagneplattor. Börja och sluta med sås. Toppa med riven ost och – om du vill – skär tomat, champinjoner eller andra grönsaker i skivor och lägg överst. Det är ett enkelt sätt att få lasagnen att se lite festligare ut, men det är inte alls nödvändigt. Grädda lasagnen i 20–30 minuter i mitten eller möjligen nedre delen av ugnen, tills lasagneplattorna mjuknat och lasagnen fått fin färg. Titta till den ibland så att den inte blir för mörk, då får den gärna flyttas ner ett hack eller täckas med ett bakplåtspapper.

Recept från boken Kaosvego (Ordfront)