SESAMWOK

Fotograf Ulrika Pousette

4 PORT

ett halvt savoykålshuvud (ca 450 g, motsvarar ca 2 liter strimlad utan stocken)
1–2 morötter
2 vitlöksklyftor
1 chilifrukt
rapsolja att woka i
200 g friterad tofu, enklast färdigfriterad
180 g risnudlar
2 msk japansk sojasås
1–2 msk sesamolja

Gott till:

rostade sesamfrön
färsk koriander
hackad salladslök
hackade jordnötter
mer sojasås och sesamolja

sweet chilisås
lime


1. Strimla savoykålen fint (men släng stocken), riv moroten grovt, hacka vitlöken och chilifrukten.
2. Hetta upp olja i en wokpanna. Börja med att lägga ner kålen, vänd runt den ett par minuter i den heta pannan. Tillsätt morot, vitlök och chili och mer rapsolja om det börjar se torrt ut. Viktigt att det är tillräckligt varmt så att grönsakerna wokas och inte kokas. Vänd runt mycket så att de inte bränns vid. Lägg i den färdigfriterade tofun och låt den woka med så att den blir varm och får frasig yta.
3. Tillaga risnudlarna enligt anvisning på paketet. Skölj av dem kallt, häll lite olja på så att de inte klibbar ihop och vänd ner dem i woken. Smaka av med sojasås och sesamolja och servera med sesamfrön, färsk koriander och eventuellt lite annat du gillar. Vi har listat några av våra favorittillbehör i ingredienslistan.

Recept från boken Kaosvego (Ordfront)