Ask Sara Ask

Här har jag svarat på några vanliga frågor jag får om mat, hälsa, barn och vego. 

Fråga: Varför måste man äta så mycket grönsaker?

Svar: Det är en bra fråga för det är ju inte alls säkert att grönsaker är svaret på alla frågor. Men en av de stora fördelarna med grönsaker är att de innehåller mycket näring, alltså mycket vitaminer och mineraler, men inte så mycket energi. Vi moderna människor har ett ganska lågt energibehov jämfört med människor tidigare i historien som har behövt röra på sig mycket. Därför får många av oss i sig mer energi än vad vi gör av med medan vårt behov av näringsämnen ser likadant ut som det alltid har gjort för människor. Därför är det bra för oss att äta mat som innehåller mycket näring och inte för mycket energi. Jämför man med pommes frites så finns det istället ett livsmedel med mycket energi och näringsämnen. En annan stor fördel med grönsaker är att de innehåller fibrer som de flesta mår bra av att äta. Fibrer fungerar som mat till de goda tarmbakterierna. Så i bästa fall kan grönsaker stärka immunförsvaret eftersom de goda tarmbakterierna hjälper till att skydda oss från till exempel andra skadliga bakterier. Sen innehåller också grönsaker antioxidanter och andra skyddande växtämnen som kroppen mår bra av.


Fråga: Min 18 åriga dotter får nästan alltid ont i magen när hon ätit vad kan hon göra åt det?

Svar: Magar är lite olika känsliga för olika mängder mat och olika typer av fibrer till exempel. Därför skulle jag om jag var din dotter gå till min husläkare och kanske till och med be att få träffa dietisten för att få reda på om det är något specifikt som gäller för min mage.

Fråga: Är cola zero nyttigare än vanlig cola?

Svar: Cola kommer tyvärr aldrig vara en sån sak som är nyttigt. Men om du dricker Cola ofta så är valet Cola Zero mindre onyttigt. Anledningen till det är att socker i flytande form verkar gå förbi vår förmåga att känna mättnad så det är lättare att få i sig mer socker utan att bli nöjd och mätt när man dricker sockret.