SOLROSBURGARE

Fotograf Ulrika Pousette

4 PORT

3 dl solrosfrön

1 ägg

1 vitlöksklyfta

1 msk japansk sojasås

1 krm svartpeppar

0,5 tsk paprikapulver, vanligt eller rökt

1 dl kokt matvete (alt ris, bulgur eller avrunna kikärtor)

ev 1–2 msk ströbröd

olja att steka i


Gott till:

gröna blad, t ex spenat eller rucola tomater i skivor

4 hamburgerbröd

en (eller flera!) goda dressingar, t ex guacamole och srirachamajonnäs

picklad rödlök eller picklade gröna tomater



1. Lägg solrosfrön, ägg, vitlök, sojasås och kryddor i en bunke, gärna en hög, smal. Mixa allt hyfsat slätt med stavmixer. Tillsätt matvete mot slutet. Smeten får gärna vara lite ojämn, det ger burgarna bättre konsistens. Tillsätt ströbröd om det känns som att det behövs för att få smeten att hålla ihop.
2. Forma burgare i önskad storlek. Hetta upp en stekpanna, tillsätt olja och stek burgarna i medelvarm panna så att de får fin yta och håller ihop.
3. Gör i ordning tillbehören: skiva tomat, skölj spenat och ta fram dressing och lök. Servera i hamburgerbröd eller mellan två rostade brödskivor.


Recept från boken Kaosvego (Ordfront)