PROVENÇALSK KIKÄRTSGRYTA

Fotograf Ulrika Pousette

4 PORT

matvete eller bulgur för så många som ska äta

2 schalottenlökar (ett par extra om de är mycket små)
4 vitlöksklyftor
olivolja, gärna både naturell och med citronsmak
400 g spenat (fryst går bra)
2 tsk gurkmeja (för färgens skull)
1 tsk lökpulver (kan uteslutas)
6–7 dl kikärtor (2 burkar)
2 x 400 g konserverade körsbärstomater
1 dl vitt vin (torrt, eller matlagningsvin)
ca 2 msk aioli eller grädde
salt och vitpeppar
2 tsk torkad oregano
2 dl grovhackade valnötter

Gott till:

mer aioli, vanlig eller chili-
kapris
bröd
olivolja
vinäger


1. Koka matvete enligt anvisning på paketet.
2. Skala och skär löken i hyfsat tunna skivor. Hacka vitlöken. Hetta upp olja i en gryta. Stek lök och vitlök ett par minuter så att de blir glansiga och mjuka och börjar dofta.
3. Tillsätt spenaten och lite mer olja, gärna den med citronsmak om du har, och vänd runt. Fryst spenat behöver inte vara tinad, den tinar snart nog i grytan ändå.
4. Tillsätt gurkmeja, lökpulver, kikärtor, tomater och vin och låt koka upp. Låt puttra med locket på glänt i några minuter medan du dukar, eller längre om det finns tid.
5. Rör ner aioli i grytan och smaka av med salt, peppar och smulad oregano. Vänd ner valnötterna och servera.

Recept från boken Kaosvego (Ordfront)