ÖRTIG TORTELLINISOPPA

Den som vill äter den här örtiga tomatsoppan så som vi tänkt den – med tortellini som topping, riven ost och färska örter. Den som inte är redo för det äter tortellini med en liten slatt soppa som pastasås. Och den som inte är redo för det heller äter tortellini. Alla sätt är bra!


4 PORT

2 vitlöksklyftor
olivolja att steka i
800 g passerade tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
2–3 dl vatten
150 g torkad tortellini (eller mer om någon främst vill äta tortellini)
0,5 dl grädde eller crème fraiche
basilika eller oregano (torkad eller färsk)
en nypa socker
salt och peppar

Gott till

parmesanost eller annan god riven ost
färska örter, t ex oregano

Gör så här:
1. Hacka vitlöksklyftorna fint. Stek mjuka i olivolja i medelvarm gryta eller kastrull. Tillsätt passerade tomater, buljongtärning och vatten. Låt koka upp.
2. Koka under tiden tortellini enligt anvisning på paketet.
3. Runda av soppan med ett par skedar grädde eller crème fraiche och smaka av med basilika eller oregano, socker, peppar och eventuellt salt. Om du råkar ha färsk basilika hemma är det jättegott att mixa ner en handfull blad i soppan!
4. Ringla lite olja över tortellinin så att den inte klibbar ihop. Servera tortellini och soppa var för sig, så att alla kan ta för sig som de vill. Toppa gärna med riven parmesan som får smälta ner i soppan.


Recept från boken Hej, hej vardagsmat (Ordfront) Fotograf Ulrika Pousette