AUBERGINEGRATÄNG MED GRÖNKÅLSCHIPS

Fotograf Ulrika Pousette

4 PORT

2–3 auberginer + 1 msk salt (ca 800 g)
1 dl torkade puylinser (kallas ibland smålinser)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
oliv- eller rapsolja att steka i
1 liten zucchini (200 g)
400 g krossad tomat (1 burk)
0,5 dl vitt vin
1–2 tsk balsamvinäger
en nypa socker
2 tsk torkad oregano
salt och peppar
125 g mozzarella (en boll)
2 dl grovriven Västerbottensost eller annan ost som smälter bra (ca 80 g)


Gott till:

bröd, oliver, marinerade kronärtskockor, färsk oregano och sallad


1. Skölj och skär auberginerna på längden i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg dem på skärbräda eller plåt och salta. Låt dem stå och vätska ur, minst 30 minuter.

2. Koka linserna i osaltat vatten (15–20 minuter beroen- de på sort). Låt rinna av. Sätt ugnen på 250 grader.

3. Hacka lök och vitlök. Tärna zucchinin smått. Bryn lök 
och vitlök i olja i en kastrull. Tillsätt zucchini och fräs med några minuter. Häll över krossad tomat och vin och låt puttra ihop cirka 20 minuter utan lock, tills såsen börjar tjockna. Smaka av med balsamvinäger, socker, oregano, salt och peppar.

4. Hetta upp olja i en stekpanna. Torka vätskan av auberginerna med hushållspapper. Stek aubergineskivorna gyllene, på båda sidorna, i omgångar. Snåla inte med oljan – den behövs för att skivorna ska ta färg och bli mjuka.

5. Skiva mozzarellan och varva med aubergineskivor, tomatsås, linser och riven ost i en ugnsfast form (cirka 20 x 30 cm). Börja med aubergineskivor och avsluta med klickar av tomatsås och riven ost. Grädda cirka 15 minuter i mitten av ugnen, tills osten smält och gratängen fått fin färg. Låt gärna svalna lite innan den serveras.


Frasiga grönkålschips
(en plåt)

200 g färsk grönkål
2 msk olivolja
0,5 krm salt
0,5 krm cayennepeppar

  1. Sätt ugnen på 225 grader.

  2. Skölj och torka grönkålsbladen. Skär dem från den 
grova stjälken. Lägg i en bunke.
    Blanda olja, salt och cayennepeppar och häll över grönkålen. Rör om så att alla grönkålsblad blir oljiga.

  3. Sprid ut på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Kålen ska få lite färg, men inte bli bränd. Titta ofta – det kan gå fort!

Recept från boken Ännu Mera Vego (Ordfront)