ALOO GOBI 

Potatis- och blomkålsgryta

Fotograf Ulrika Pousette
Recept från boken Ännu Mera Vego (Ordfront)

4 PORT


ris för 4 pers
en bit färsk ingefära (motsvarande 2 msk hackad)
3 vitlöksklyftor
3 tomater (eller 2 dl krossad tomat)
5–6 kokta potatisar (ca 400 g)
1 blomkålshuvud (ca 400 g)
2 tsk spiskummin
1 msk koriander
2 tsk gurkmeja
2 krm kardemumma
1 krm svartpeppar
0,5 krm cayennepeppar (kan uteslutas för en mildare rätt)
1 msk hela senapsfrön (gula eller svarta)
3 msk rapsolja (eller mer, fettet framhäver smaken)
2 dl vatten samt salt efter smak

Gott till

färsk koriander

1. Koka ris enligt anvisning på paketet.

2. Hacka ingefära och vitlök fint. Skölj och hacka tomaterna. Tärna potatisen och skär blomkålen i små buketter. Blanda alla torkade kryddor utom senapsfrön i en liten skål. Hetta upp olja i en wokpanna. Tillsätt senapsfrö, vitlök och ingefära och låt fräsa ihop i någon minut. Tillsätt resterande torkade kryddor och låt dem fräsa med ett par minuter till, men se till att inget blir bränt. Ta mer olja om det behövs.

3. Häll i tomat och blomkål och vänd runt. Tillsätt vatten och låt puttra tills blomkålen är mjuk, cirka 10 minuter. Vänd ner potatisen mot slutet. Smaka av med salt och färsk koriander.