PALAK PANEER

Fotograf Ulrika Pousette

PALAK PANEER

4-6 PORT

Paneer:

2 liter gammeldags mjölk (ca 4 % fett)

1 dl tjock yoghurt (ca 10 % fett)

saften av en till två citroner


Grytan:
1 gul lök

3 vitlöksklyftor

en bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad

rapsolja

1 tsk spiskummin

2 tsk koriander

1 tsk gurkmeja

1 krm kajennpeppar

1 krm svartpeppar

½ tsk kardemumma

400 g bladspenat (gärna fryst)

400 g krossad tomat (1 burk)

3 dl grädde

2 tomater

salt och peppar

färsk koriander

till servering:

ris för 4 pers

chiliflingor

1. Koka upp mjölk och yoghurt i en stor kastrull. Rör så att den inte bränner fast och var uppmärksam så att den inte kokar över. När mjölken börjar koka, tillsätt citronsaften och ta från plattan. Rör om någon minut medan mjölken klumpar sig.

2. Lägg en ren kökshandduk i ett durkslag, och häll över ostmassan. Tryck till ostmassan lite, så att det blir en tillplattad klump. Låt vätskan rinna av i 20–30 minuter, eller tills massan är fast. Tärna i 2 x 2 cm stora bitar och lägg åt sidan. (Hit kan du förbereda flera timmar innan middagen om du vill.)

3. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

4. Hacka lök, vitlök och ingefära fint. Bryn i olja i en gryta, gärna tjockbottnad. Tillsätt kryddorna, utom salt, och låt fräsa någon minut i tillräckligt med olja för att kryddorna inte ska bränna torrt. Tillsätt spenaten (det gör inget om den fortfarande är fryst) och låt den börja tina i grytan. Häll över tomatkross och grädde och låt puttra ihop 3–4 minuter.

5. Tärna tomaterna och tillsätt dem tillsammans med paneertärningarna. Låt koka några minuter till, så att paneeren drar åt sig smak. Smaka av med salt, peppar och koriander. Servera med ris och chiliflingor.


Recept från boken Ännu Mera Vego (Ordfront)