MAPO TOFU

Fotograf Ulrika Pousette

4 PORT

Mapo tofu är en traditionell kinesisk rätt, som det finns många varianter av. Oftast ingår det både köttfärs och tofu, men här har vi bytt ut köttfärsen mot mixad söt- mandel och förenklat ingredienslistan. Det blir kanske inte samma sak. Men det blir bra.

ris för 4 pers
3 vitlöksklyftor
0,25 chilifrukt (eller mer för starkare rätt)
en bit färsk ingefära, motsvarande 3 msk hackad
400 g fast, naturell tofu
1,5 dl sötmandel (100 g)
3 msk tomatpuré
3,5 dl vatten
1 tsk majsstärkelse (t ex Maizena) 0,75 tsk stött sichuanpeppar
0,5 dl rapsolja
3 msk japansk sojasås
ca 2 tsk sesamolja
en nypa socker
1 dl finhackad gräslök

1. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.

2. Hacka vitlök, ingefära och urkärnad chilifrukt fint. Tärna tofun.

3. Mixa mandel, tomatpuré, vatten och majsstärkelse, enklast med stavmixer.

4. Stöt sichuanpeppar i en mortel.

5. Hetta upp oljan i en panna. Det ska vara ganska hett.

6. Fräs vitlök, chili och ingefära någon minut. Tillsätt sichuanpeppar mot slutet och därefter tofun. Vänd runt försiktigt någon minut till.

7. Häll på mandelblandningen och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med sojasås, sesamolja och en nypa socker och dekorera med finhackad gräslök.


Recept från boken Ännu Mera Vego (Ordfront)