PASTA ROSSO 

med vitlöksfrästa champinjoner

Fotograf Ulrika Pousette

4 port

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
5 morötter (400 g)
rapsolja att fräsa i
500 g krossad tomat
1 grönsaksbuljongtärning
2 dl crème fraîche eller havregrädde
pasta för 4 personer
oregano eller basilika efter smak (färsk eller torkad)
salt och nymalen svartpeppar

200 g champinjoner, skogs- eller vanliga
en klick smör och en vitlöksklyfta till svampen

1. Skala och hacka lök och vitlök. Det gör inget om det blir lite slarvigt, eftersom allt ska mixas på slutet.

2. Skala och riv morötterna grovt och snabbfräs med lök och vitlök. Tillsätt krossad tomat, buljongtärning och crème fraîche/havregrädde och låt koka i 15–20 minuter. Koka under tiden pasta enligt anvisning på förpackningen.

3. Ansa och skär svampen i kvartar. Hetta upp en stekpanna och låt svampen steka tills den börjar bli lite torr. Tillsätt då smör och hackad vitlök och stek någon minut till. Smaka av med salt och peppar.

4. Mixa såsen slät med stavmixer och smaka av med oregano eller basilika och eventuellt salt och peppar.


Receptet kommer från kokboken Mera Vego (Ordfront)