PÄRONPAJ MED PEKANNÖTTER

Fotograf Ulrika Pousette

6–8 PORT

3 dl vetemjöl
1 dl havregryn
2 dl farin- eller muscovadosocker
1,5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker en nypa salt
1 dl grovhackade pekannötter
2 dl flytande fett, t ex rapsolja eller raps- och smörblandning
3–4 päron (ca 300 g utan kärnhus)
eventuellt kanel eller kardemumma

Gott till:

glass, vaniljsås eller grädde
eventuellt lite florsocker


1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda alla torra ingredienser, inklusive de grovhackade nötterna, i en bunke. Häll över det flytande fettet och rör ihop till en deg. Tillsätt lite mer mjöl om du tycker att degen känns lös. 3. Skär päronen i bitar. Tryck ut hälften av pajdegen i en inte alltför stor form, ca 22 cm i diameter brukar vara lagom. Fördela päronbitarna jämnt ovanpå och smula över resten av pajdegen. Om du vill kan du pudra över lite kanel eller kardemumma.
4. Ställ in pajen i mitten av ugnen i ca 45 minuter tills den fått fin färg och päronen bakats riktigt mjuka och goda.


Recept från boken Kaosvego (Ordfront)