LEN LINSCURRY PÅ HAVREGRÄDDE

Recept från boken Hej, hej vardagsmat (Ordfront) Fotograf Ulrika Pousette

Här har vi provat att släppa sargen och byta ut den så vanliga kokosmjölken mot havregrädde i vår linscurry. Det är ett mer närodlat, mer näringsrikt och fortfarande jättegott alternativ för den som vill förnya sin linscurry-repertoar.

4 PORT


havreris eller bulgur för 4 pers
3 vitlöksklyftor
1 bit färsk ingefära motsvarande
2 msk hackad
1 röd chilifrukt (kan uteslutas för en mildare curry)
rapsolja att steka i 2 msk tacokrydda, gult currypulver eller röd currypasta
2 dl röda torkade linser
2,5 dl havrematlagningsgrädde
3–4 dl vatten
2 msk tomatpuré
japansk sojasås efter smak

Gott till


grönsaker, t ex spenat och kidneybönor
cashewnötter
yoghurt
rostade kokosflingor
inlagda vitlöksklyftor
några tortillachips
bröd

Gör så här:


1. Hacka vitlök, ingefära och chili smått.
2. Hetta upp olja i en gryta och stek vitlök, ingefära och chili på medelvärme i ett par minuter. Tillsätt den krydda du valt och eventuellt mer olja om det börjar se torrt ut.

3. När det börjar dofta i köket, tillsätt linserna, havregrädden, det mesta av vattnet och tomatpurén. Låt puttra under lock i 15–20 minuter eller tills linserna är mjuka. Rör om då och då och tillsätt mer vatten vid behov.

4. Koka under tiden havreris eller bulgur enligt anvisning på paketet.

5. Smaka av linscurryn med japansk sojasås och servera, gärna med goda tillbehör att toppa med.