Det här är en rätt som är lätt att anpassa efter olika smakpreferenser vid bordet – här blandar man nämligen den goda citron- och parmesanröran med pastan direkt i den djupa tallriken. Eller så låter man bli, om man har någon person vid bordet som inte är redo för ost och citron!
4 PORT
80 g parmesan (2 dl grovriven)
200 g lax
4 msk citronjuice
4 msk oliv- eller rapsolja
pasta för 4 pers
2–3 dl gröna sojabönor (finns i frysdisken)
fett att steka laxen i
en skvätt japansk sojasås
peppar efter smak
Gott till
mer citron i klyftor
Gör så här:
1. Riv osten. Skär laxen i kuber.
2. Ställ fram tallrikar till alla. Lägg en halv deciliter parmesan, 1 msk citronjuice och 1 msk olja i varje djup tallrik (mindre för den som äter liten portion, och kanske ingenting för den som hellre äter pasta utan citron och ost).
3. Koka pastan enligt anvisning på paketet. Lägg sojabönorna i pastavattnet när ett par minuter av koktiden återstår.
4. Stek laxen i ganska varm panna medan pastan kokar. Vänd runt mycket så att den tar färg, men utan att bli bränd. Det brukar ta 4–5 minuter tills den är genomstekt (det vill säga inte geléaktig i mitten) lite beroende på hur stora kuberna är.
5. Tillsätt lite japansk sojasås och eventuellt lite peppar precis mot slutet och ta bort från plattan.
6. Lägg i rykande het pasta i tallrikarna och rör om så att osten smälter. Servera med lax, sojabönor och mer citron för den som vill.
© Sara Ask Produktion AB. Org.
559173-6144.
Alla bilder och texter på denna hemsida är skyddade av upphovslagsrätten och får inte användas utan tillstånd. Om du behöver pressbilder på mig hittar du det här. Pressbilder för mina böcker hittar du hos respektive bokförlag.