ASIATISKA FISH-CAKES MED RÖD CURRY

Det här är en lättlagad fiskrätt med smak av citrongräs, röd curry och lime. Du hittar oftast citrongräs i närheten av färsk chili och ingefära i affären!


4 PORT

ris för 4 pers
1 stjälk citrongräs (kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta
1 tsk röd currypasta (eller mer för extra smak och hetta)
1 msk japansk sojasås
1 ägg
400 g fast fisk, t ex torsk, gärna miljömärkt
ca 0,5 dl ströbröd
rapsolja till stekning
grönsaker, t ex broccoli, morot och salladslök

Gott till

gräddfil och sweet chili-sås
1 limefrukt i klyftor


Gör så här: 

1. Koka riset enligt anvisning på paketet.

2. Hacka citrongrässtjälken och vitlöken fint. Blanda med currypasta, sojasås och ägg i en bunke. Hacka fisken fint och tillsätt tillsammans med ströbröd. Låt svälla en stund.
3. Förbered grönsakerna du vill ha till. Skär till exempel broccoli i buketter, tärna stammen och koka mjuka. Skär morötterna i stavar. Skiva salladslök.

4. Forma fiskfärsen till biffar och stek gyllene på medelvärme i olja ett par minuter på vardera sidan. De ska vara fasta, vita och inte geléaktiga i mitten när de är klara. Servera med ris, grönsaker och tillbehör.



Recept från boken Hej, hej vardagsmat (Ordfront) Fotograf Ulrika Pousette